فهرست مطالب

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 33 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • قدرت نرم و بازدارندگی: مطالعه موردی توان موشکی ج.ا. ایران
    جواد علی پور*، محمد میرزاجانی صفحه 2

    در تقابل بین ایران و ایالات متحده آمریکا، جلوگیری از توسعه توان نظامی، سیاسی و اقتصادی ایران یکی از چالش های مهم سیاست خارجی آمریکا است. یکی از موضوعات بحث برانگیز این تقابل، بازدارندگی قدرت موشکی ایران در مقابل ایالات متحده آمریکا است؛ اینکه توان موشکی چه قابلیتی برای امنیت و منافع ملی ایران در صحنه بین المللی دارد. بنابراین، در چارچوب نظریه واقع گرایی و با تاکید بر مفهوم قدرت نرم جوزف نای و با استفاده از تحلیل کیفی اسناد و متون یعنی روش اسنادی، این مقاله تلاش می کند تا به این سوالات پاسخ دهد که چرا ایران برای افزایش قدرت نرم و ایجاد بازدارندگی، قدرت موشکی را انتخاب کرده است و آیا توان موشکی قابلیت تقویت قدرت نرم ایران و ایجاد بازدارندگی در مقابل ایالات متحده آمریکا را دارد؟ نتایج حاصل از مطالعه نمونه های عینی تقابل ایران و آمریکا نشان می دهد که با وجود برتری آمریکا از لحاظ نظامی، ایران توانسته با گسترش قدرت موشکی، توازن نامتقارنی را در مقابل آن ایجاد نماید که به افزایش بازدارندگی و چانه زنی بین المللی به عنوان دو مولفه قدرت نرم منجر شده است.

    کلیدواژگان: قدرت موشکی، چانه زنی، جنگ نامتقارن، واقع گرایی، ایران، ایالات متحده آمریکا
  • عارضه یابی سازمانی انجمن های علمی دانشجویی، به مثابه سنگر قدرت نرم در دانشگاه ها؛ مطالعه موردی: دانشگاه گناباد
    امیرحسین اخروی*، مهسا کریمی ابرده صفحه 3

    قدرت نرم شامل شکل دادن به ترجیحات دیگران از طریق جذابیت و جذب است. دانشگاه ها، در صحنه بین المللی از مولفه های مهم در جذب اذهان و ایجاد قدرت نرم به شمار می رود. انجمن های علمی دانشجویی، نهادهای مهمی هستند که باهدف تقویت نشاط علمی در میان دانشجویان و حمایت از هسته های پژوهشی تشکیل شده اند؛ اما برخی از انجمن ها، در این راه توفیق چندانی نداشته اند. این تحقیق با هدف عارضه یابی فعالیت انجمن های علمی در دانشگاه ها، شناسایی و حذف علل ریشه ای، انجام شده است. در این پژوهش به عنوان مطالعه موردی، برای شناسایی چالش های انجمن های علمی و علل ریشه ای آن ها، یک جلسه نگارش فکری براساس روش تحلیل تضاد ریشه ای، با حضور تیم خبرگان شش نفره از دانشگاه گناباد برگزار شد. پس از جمع بندی، نمودار RCA+ ترسیم و علل ریشه ای مشکلات انجمن های علمی در سه حوزه 1) ارتباطات، هماهنگی و مشارکت 2) سازماندهی و برنامه ریزی، و 3) کیفیت شناسایی گردید. پس از اولویت بندی علل ریشه ای با استفاده از روش IPA-FGAHP و تحلیل سناریوهای بهبود در ماتریس شکاف موزون-توانمندی، علل ریشه ای اولویت دار شناسایی و برای رفع آنها، با استفاده از رویکرد TRIZ، راهکارهایی پیشنهاد گردید.از مهم ترین علت های ریشه ای، می توان به نقص در آیین نامه انجمن ها، رای دهی بدون شناخت کافی، عدم اهتمام و راهنمایی کافی مسیولان گروه و دانشگاه را نام برد. راهکارهایی برای کاهش آسیب زایی علل ریشه ای پیشنهاد گردید؛ که به عنوان نمونه، می توان به بازبینی در آیین نامه انجمن ها، تغییر ماهیت فضاهای موجود به اتاق انجمن اشاره کرد. همچنین درنهایت دانشگاه می تواند از برون سپاری های ارزان قیمت برای انجام برخی فعالیت های مربوط به برنامه ها استفاده کند.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، انجمن علمی دانشجویی، تحلیل تضاد ریشه ای، عارضه یابی سازمانی، سناریوی بهبود، RCA+
  • شناسایی کارکردهای قدرت نرم در قدرت افکنی
    محمود عسگری*، حسن شهباز صفحه 4

    قدرت نرم از مهم ترین مولفه هایی است که لازمه حیات هر نظام سیاسی در شرایط کنونی جهانی است. در همین راستا تحقیق حاضر با هدف شناخت و درک صحیح مهم ترین کارکردهای نرم قدرت در قدرت افکنی انجام شده است؛ به گونه ای که بسیاری از پژوهشگران، از رهگذر این تحقیق بتوانند از آن بهره مند شود. پرسش اصلی تحقیق آن است که «کارکردهای قدرت نرم در قدرت افکنی چیست؟».نوع این تحقیق، توسعه ای - کاربردی است و اطلاعات این تحقیق با استفاده از روش کتابخانه ای و مطالعه منابع معتبر فارسی و انگلیسی گردآوری شده است. به منظور اعتبارسنجی یافته ها، پرسشنامه ای محقق ساخت بین 40 نفر از خبرگان آشنا با مباحث سیاسی و امنیتی به عنوان نمونه آماری توزیع گردید. داده های گردآوری شده از پاسخ های خبرگان نیز با بهره گیری از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد قدرت نرم دارای کارکردهایی تعیین کننده در قدرت افکنی است. قدرت نرم می تواند باعث تولید روند شود و با استفاده از «قدرت روند» می توان قدرت افکنی نرم افزارانه داشت. قدرت نرم، ظرفیت ساز و قابلیت پرور بوده و نقش معناداری در پیش برندگی قدرت افکنی برعهده دارد. قدرت نرم قادر به پیرایش و بازسازی محیط و تصویر ملی کشور در اذهان ملل و دولت های گوناگون است. قدرت نرم یکی از دو بال کشورها در نیل به اهداف و تامین منافع و امنیت ملی است.

    کلیدواژگان: قدرت، قدرت نرم، قدرت افکنی، کارکرد
  • فاطمه قربانپور، وحید آرایی*، مهدی عبدالحمید صفحات 7-29
    سازمان ها در جهانی پویا و سرشار از تعامل در حال رشد و تکامل می باشند که این امر رویکردهای تعاملی در بحث رشد و توسعه سازمان ها را ضروری می سازد، در واقع وجود حاکمیت سازمانی در سازمان های دولتی بسیار حیاتی است و می تواند در بهتر شدن عملکرد آنها در اجرای خط مشی و سیاست تاثیرگذارباشد. در این زمینه یکی از موضوعاتی که در سه دهه گذشته حضور خود را از مباحث زیست شناسی به مباحث سازمانی گسترده نموده و توانسته از جایگاهی درخور در زمینه مطالعات حوزه مدیریت و سازمان برخوردار گردد موضوع تکامل توامان یا هم فرگشت می باشد. از این رو پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی حکمرانی سازمانی مبتنی بر رویکرد تکامل توامان پرداخته است و نتایج مطالعات نشان داد که حکمرانی خوب سازمانی نتیجه تعامل همه سطوح یک سازمان است . لذا در سازمان های دولتی تعامل همه سطوح سازمان سبب می شود که حکمرانی سازمانی مطلوب برای ارتقاء هر چه بیشتر کیفیت حکمرانی معنا و مفهوم پیدا کند. پیش فرض اصلی نیز، هماهنگی بین اجزاء و عناصر مختلف سازمان با خود و با استراتژی کل سازمان است؛ به گونه ای که اگر این هماهنگی به طور کامل تحقق یابد، موفقیت و بهبود عملکرد(افزایش رشد در شاخصهای عملکردی) در سازمان رخ خواهد افتاد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، سازمانی، سازمان، تکامل توامان
  • یوسف فصیحی، رضا اکبری نوری*، پروین داداندیش صفحات 31-55

    از مهمترین موضوعات دهه های اخیر که تحول شگرفی را در حوزه قدرت و اجزاء و عناصر قدرت و کاربست قدرت به وجود آورده است، قدرت نرم می باشد. با واکاوی و تعمق در ریشه های این موضوع به راحتی به ارتباط بین این قدرت و مولفه های اجتماعی فرهنگی موجود در سطح جامعه پی می بریم. یکی از این مولفه ها سرمایه اجتماعی است که می تواند نقش ارزنده ای را در ایجاد قدرت نرم در تقابل با حربه های نرم دشمن و به ویژه امریکا داشته باشد. هدف از انجام تحقیق حاضر سنجش جایگاه سرمایه اجتماعی در بازتولید قدرت نرم رسانه ای صدا و سیمای ج.ا.ا در حوزه همگرایی ملی در دوران بحران همه گیری کرونا است. در این تحقیق با اتکا به طرح تحقیق ترکیبی اکتشافی, ابتدا اجزا و عناصر مقوله بازتولید قدرت نرم رسانه ای بخش های دولتی (صدا و سیما ج.ا.ا) در حوزه افزایش سرمایه اجتماعی در دوران همه گیری کرونا از طریق مصاحبه با خبرگان (تعداد 10 نفر) شناسایی شد و سپس از آنها خواسته شد تا تعیین کننده های اصلی بازتولید قدرت نرم را بیان کنند. بر اساس راهبرد داده بنیاد, متن مصاحبه ها چندین بار مرور شد و مفاهیم زیادی به عنوان تعیین کننده بازتولید قدرت نرم شناسایی شد که در چندین فرآیند رفت و برگشتی, این مفاهیم در چهار مقوله «عوامل نهادی», «قابلیت های سیاست گذاری», «زیرساخت های سیاستگذاری» و «تعاملات محیطی مشارکت جویانه» دسته بندی شد.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، سرمایه اجتماعی، همگرایی ملی، سیاستگذاری رسانه ای، صدا و سیما
  • عباسعلی طالبی*، هادی مراد پیری، محمدصادق جلالی راد صفحات 57-78

    در قرن جدید اگر کشوری تنها برحفظ قدرت نظامی و اقتصادی خود که قدرت سخت نامیده می شود تکیه کند و نتواند بعد سوم قدرت یعنی جذابیت های فرهنگی، ارزش ها و نهادها را تقویت کند در رقابت با سایر بازیگران با تهدیدات فراوانی در خارج از مرزهای ملی و ناتوانی در ایجاد انسجام ملی در داخل روبرو خواهد شد. نای با تاکید به این موضوع که ایالات متحده آمریکا در سال های پایانی قرن بیستم به گونه ای تدریجی مشروعیت قدرت نرم خود را از دست داده و ادامه آن زمینه را برای فرسایش بیشتر فراهم می کند. یافته ها نشان می دهد که قدرت نرم آمریکا نسبت با سایر بازیگران نوظهور در حال افول است. این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و چارچوب نظری قدرت نرم جوزف نای بدنبال پاسخگویی به این پرسش است که مولفه های تاثیر گذار بر افول قدرت نرم آمریکا در نظام بین الملل کدام اند؟ در پاسخ این فرضیه مطرح شد، که به نظر می رسد روند های سیاسی و اجتماعی طی شده در سال های اخیر مانند شکل گیری قدرت های نوظهور،کاهش توان نظامی،کاهش نفوذ در نهادهای بین المللی، نارضایتی افکار عمومی از یکجانبه گرایی، کاهش اعتبار سبک زندگی، شکاف های اجتماعی و تضعیف آزادی های رسانه ای قدرت نرم امریکا در دراز مدت یک فرو رفتگی و فرسایش بزرگ را نشان می دهد. از این رو بازگشت احتمالی قدرت نرم امریکا به جایگاه قبلی و توانایی حفظ اعتبار و مشروعیت گذشته در کوتاه مدت محتمل به نظر نمی رسد.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، سیاست خارجی، سبک زندگی، رسانه، قدرت های نوظهور
  • مرتضی محمودوند، کیهان برزگر*، ابراهیم متقی صفحات 79-99
    این پژوهش به بررسی راهبرد ترکیبی «میدان» و «دیپلماسی» در اندیشه استراتژیک شهید سپهبد قاسم سلیمانی به مثابه قدرت نرم در پیشبرد سیاست منطقه ای جمهوری اسلامی ایران می پردازد. پرسش اصلی نویسندگان این پژوهش این است که چگونه پیشبرد این راهبرد در میدان های نبرد منطقه ای همزمان منجر به دفع تهدیدات امنیت ملی و افزایش نفوذ ژیوپلتیک ایران در حوزه کاربرد دیپلماسی و در مواجهه با قدرت های بزرگ و رقبای منطقه ای گردید؟ فرضیه اصلی این پژوهش این است که سردار سلیمانی با بکارگیری نوعی بازدارندگی ترکیبی و استفاده از نیروهای شریک و متحد ایران در منطقه (قدرت نرم)، ایفای نقش موثر و حضور فعال و به موقع ایران در کنترل و مدیریت شرایط پسا منازعه در بحران های منطقه ای از جمله در عراق، سوریه و افغانستان (قدرت سیاسی)، و همچنین سرکوب نیروهای تکفیری تروریستی همچون داعش و شاخه های القاعده در منطقه شامات (قدرت امنیتی-نظامی)، تراز قدرت منطقه ای ایران را در میدان های نبرد منطقه ای و به تبع قدرت چانه زنی دیپلماتیک کشورمان در پرونده های کلان سیاست خارجی کشور افزایش داد. نویسندگان از روش تاریخی-تحلیلی برای تجزیه و تحلیل موضوع استفاده کرده و با استفاده از نظریه بازدارندگی «موازنه وحشت» به تبیین موضوع می پردازند. نویسندگان نتیجه می گیرند که بکارگیری این راهبرد ترکیبی نرم و سخت از سوی شهید سلیمانی تهدیدات امنیتی جدی را در مقاطعی تاریخی در یک دهه گذشته رفع کرده و زمینه های فرصت سازی برای بکارگیری یک دیپلماسی فعال را فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، میدان، دیپلماسی، شهید سلیمانی، غرب آسیا
  • علیرضا احدنژاد، میرابراهیم صدیق*، سروش امیری صفحات 101-126
    مفهوم قدرت نرم در پایان جنگ سرد برای بررسی نفوذ بین المللی از طریق ابزارهای غیر اجباری توسعه یافت. در سال های اخیر، زمینه تحقیقاتی رو به رشدی بر روی این مفهوم برای بررسی نقش دین و فرهنگ در سیاست خارجی کشورهای خاورمیانه انجام شده است. پژوهش موجود تمایل دارد قدرت نرم را از منظر ایران و چین که چنین نفوذی را طرح می کنند. از آنجایی که ایران و چین به عنوان دو کشور مهم و دو بازیگر اثرگذار در سطوح منطقه ای و بین المللی از سابقه ای قابل تامل و چشمگیر طی چند دهه گذشته در گسترش مناسبات دوجانبه برخوردارند. در بررسی وضعیت موجود می توان روابط دو کشور را در حوزه های سیاسی اقتصادی نظامی و استراتژیک در سطح مطلوب ارزیابی کرد. کشورهایی که دارای پتانسیل های اقتصادی کمک به این روند برای چین هستند، در اولویت توجه سیاستمداران این کشور قرار دارند . در این راستا، جمهوری اسلامی ایران، به عنوان کشوری که دارای ذخایر غنی نفت و گاز است می تواند برآورد کننده نیازهای چین باشد. از. دیگر سو، در حوزه نظام بین الملل، هر دو کشور جمهوری اسلامی ایران و چین ، نظم موردنظر ایالات متحده را نپذیرفته و تلاش دارند تا این نظم را تغییر دهند. در این چارچوب، این دو کشور می توانند مکمل یکدیگر محسوب شده و حوزه های همکاری خود را گسترش دهند.
    کلیدواژگان: قرارداد 25 ساله، امنیت، سیاست، جاده ابریشم، قدرت نرم
  • محمد زندی زیارانی، امیرهوشنگ میرکوشش* صفحات 127-151
    هدف این مطالعه بررسی چگونگی استفاده بازیگران غیردولتی از قدرت نرم و نفوذ در عرصه بین المللی و درک انگیزه ها و استراتژی های آنها برای همکاری با دولت های ملی است. علاوه بر این، به دنبال تجزیه و تحلیل تاثیر این همکاری بر حاکمیت و دیپلماسی جهانی است. این مطالعه یک طرح تحقیق کیفی را اتخاذ می کند و از یک چارچوب مفهومی استفاده می کند که دیدگاه های نظری مختلفی مانند دیپلماسی فرهنگی، شبکه های حمایت فراملی، نفوذ اقتصادی، ارتباطات دیجیتال و سازمان های غیردولتی را در بر می گیرد. جمع آوری داده ها برای این تحقیق شامل بررسی جامع ادبیات مرتبط و مطالعات موردی است. یافته ها نشان می دهد که بازیگران غیردولتی از روش های متنوعی برای اعمال قدرت نرم و نفوذ خود استفاده می کنند. انگیزه های آنها برای همکاری با دولت های ملی شامل اهداف و منافع مشترک، تخصص و منابع، قدرت نرم و حمایت و بسیج عمومی است. تضاد بین بازیگران غیردولتی و دولت های ملی به دلیل منافع و اهداف متفاوت، چالش حاکمیت دولت ها، عدم تقارن قدرت، رقابت برای نفوذ، اختلاف بر سر منابع و دسترسی، و تفاوت در قدرت و نفوذ به وجود می آید. دولت ها به ابتکارات قدرت نرم بازیگران غیردولتی از طریق همکاری، تبادل فرهنگی و برخی سیاست ها و استراتژی های دیگر پاسخ می دهند. همکاری بین بازیگران غیردولتی و دولت های ملی به تقویت حکمرانی جهانی و ورود پیچیدگی های جدید به نظام بین المللی کمک می کند. این یافته ها درک ما را از پویایی بین بازیگران غیردولتی و دولت های ملی در عرصه بین المللی عمیق تر می کند و پیامدهای آن را برای حکمرانی و دیپلماسی جهانی روشن می کند.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، بازیگران غیردولتی، عرصه بین المللی، همکاری، درگیری، حکومت جهانی
  • خسرو بوالحسنی*، علیرضا عین القضات، امیرحسین الهامی صفحات 153-173

    بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری، استحکام بخشیدن به ساخت قدرت نرم و اصلاح سبک زندگی، هر دو از مصادیق جهاد هستند. جهاد و اصلاح سبک زندگی به ساخت قدرت ملی استحکام می بخشد و باعث شکل گیری متن تمدن اسلامی می شود و بنای داخلی کشور را محکم می کند و ساخت اقتدار درونی ملت در درجه ی اول باید با ایمان صحیح و راسخ، اتحاد مردم و عمل درست مسیولین کشور و همراهی مسیولان با مردم باشد؛ لذا با توجه به تاکید معظم له بر تغییر و اصلاح سبک زندگی بعد فردی آن موردبررسی قرارگرفته است در ادامه با استناد به فرمایشات امام خامنه ای (مدظله العالی)، اسناد بالادستی و آرای اندیشمندان حوزه های مختلف، چارچوب مفهومی تبیین و 8 مولفه و 37 شاخص احصاء شدند که از طریق جامعه نمونه ای از خبرگان موردبررسی قرار گرفت و در نهایت، گردآوری اطلاعات با توزیع پرسشنامه ای به تعداد 35 نفر به جامعه آماری انجام شد و در ادامه با بهره گیری از پ‍ژوهش آمیخته با روش توصیفی و استنباطی کار تجزیه وتحلیل صورت گرفت و از طریق روش میانگین میانگین ها و رتبه بندی فریدمن میزان اهمیت و وزن عوامل احصاء و مشخص شد که به ترتیب مولفه های «انضباط فردی»، «ایمان و معرفت دینی»، «عبادت»، «بصیرت دینی»، «ولایت مداری»، «شجاعت و شهامت»، «هوشمندی و خلاقیت»، «آمادگی جسمانی» نقش بسزایی در ارتقای قدرت نرم و استحکام ساخت درونی قدرت داشتند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، قدرت نرم، استحکام ساخت درونی قدرت، ایران
|
  • Soft Power and Deterrence: A Case Study on the I.R. of Iran's Missile Power
    Javad Alipoor *, Mohammad Mirzajani Page 2

    In the confrontation between Iran and the US, preventing the development of Iran's military, political and economic power is one of the important challenges of American foreign policy. One of the controversial topics of this confrontation is the deterrence of Iran's missile power against the US; what capabilities does missile power have for Iran's security and national interests in the international arena? Therefore, in the framework of the theory of realism and emphasizing the concept of “soft power” by Joseph Nye and using the qualitative analysis of documents and texts, i.e. documentary method, this article tries to answer the questions why Iran has chosen missile power in order to increase its soft power and make deterrence and does missile power have the ability to strengthen Iran's soft power and create deterrence against the United States of America? The findings of studying the actual examples of the confrontation between Iran and the United States show that despite the superiority of the United States in terms of military, Iran has been able to create an asymmetric balance against it by the expansion of its missile power, which has led to increasing deterrence and international bargaining as two components of soft power.

    Keywords: missile power, bargaining, asymmetric war, realism, Iran, the United States of America
  • Organizational pathology in academic associations, as a bastion of soft power in universities; Case study: Gonabad University
    Amirhosein Okhravi *, Mahsa Karimi Abrade Page 3

    Soft power involves shaping the preferences of others through attraction and attraction. Universities, in the international scene, are important components in attracting and creating the power of software. Scientific student associations are important institutions with their help, scientific boosters among students and support of research cores are formed. But some associations have not been very successful in this way. This research has been done with the aim of finding complications in the activity of scientific associations in universities, identifying and eliminating the root causes. In this research, as a case study, to identify the challenges of scientific associations and their root causes, an intellectual writing session was held based on the root conflict analysis method, with the presence of a team of six experts from University of Gonabad. After prioritizing the root causes using the IPA-FGAHP method and analyzing the improvement scenarios in the balance-ability gap matrix, priority root causes were identified and solutions were proposed to solve them using the TRIZ approach. Among the most important root causes, we can He mentioned the defects in the bylaws of the associations, voting without sufficient recognition, lack of attention and guidance of the department and university officials. Solutions to reduce the damage of root causes were suggested; As an example, we can refer to the review of the bylaws of the associations, changing the nature of the existing spaces to the association room. Finally, the university can use low-cost outsourcing to perform some activities related to programs.

    Keywords: Soft power, scientific research association, radical conflict analysis, Organizational Pathology, improvement scenario, RCA+
  • Identifying soft power functions in power projection
    Mahmoud Asgari *, Hasan Shahbaz Page 4

    Soft power is one of the most important components that is necessary for the survival of any political system in the current global situation. In this regard, the current research was conducted with the aim of knowing and understanding the most important soft power functions in power projection; So that many researchers can benefit from this research. The main research question is "what are the functions of soft power in power projection?".The type of this research is developmental-applied and the information of this research was collected using the library method and the study of reliable Persian and English sources. In order to validate the findings, a researcher-made questionnaire was distributed among 40 experts familiar with political and security issues as a statistical sample. The data collected from the answers of the experts were also analyzed using SPSS software.Research findings show that soft power has decisive functions in power projection. Soft power can cause trend generation and by using "trend power" you can have soft power. Soft power is capacity-building and ability-building and plays a significant role in the promotion of power projection. Soft power is capable of repairing and rebuilding the environment and the national image of the country in the minds of various nations and governments. Soft power is one of the two wings of countries in achieving their goals and securing national interests and security.

    Keywords: Power, soft power, power projection, function
  • Fatemeh Ghorbanpour, Vahid Araei *, Mahdi Abdolhamid Pages 7-29
    Organizations are growing and evolving in a dynamic world full of interaction, which makes interactive approaches necessary in the discussion of the growth and development of organizations, in fact, the existence of organizational governance in government organizations is very vital and It can be effective in improving their performance in the implementation of policies and policies. In this context, one of the topics that has expanded its presence from biological topics to organizational topics in the last three decades and has been able to enjoy a suitable position in the field of management and organization studies is the topic of twin evolution or co-evolution. Therefore, the current research has investigated the organizational governance based on the twin evolution approach using a descriptive-analytical method, and the results of the studies showed that good organizational governance is the result of the interaction of all levels of an organization. Therefore, in government organizations, the interaction of all levels of the organization causes the optimal organizational governance to improve the quality of governance as much as possible. The main assumption is also the coordination between the various components and elements of the organization with itself and with the strategy of the whole organization; So that if this coordination is fully realized, success and performance improvement (increased growth in performance indicators) will occur in the organization.
    Keywords: Governance, Organizational, organization, Co-evolution
  • Youssef Fasihi, Reza Akbari Noori *, Parvin Dadandish Pages 31-55

    Soft power is one of the most important issues of the recent decades that has brought about a tremendous transformation in the field of power and the components and elements of power and the application of power. By analyzing and pondering the roots of this issue, we can easily understand the connection between this power and the social and cultural components in the society. One of these components is social capital, which can play a valuable role in creating soft power against the soft tactics of the enemy, especially America. The purpose of this research is to measure the position of social capital in reproducing the media soft power of J.A. Radio and Television in the field of national integration during the crisis of the Corona epidemic. In this research, relying on the combined exploratory research plan, firstly, the components and elements of the category of media soft power reproduction of public sectors (Sada and Sima J.A.A.) in the field of increasing social capital during the Corona epidemic through interviews with experts. 10 people) were identified and then asked to state the main determinants of soft power reproduction. Based on the foundation's data strategy, the text of the interviews was reviewed several times and many concepts were identified as determining the reproduction of soft power, which in several back-and-forth processes, these concepts were divided into four categories: "institutional factors", "policy-making capabilities", "Policy infrastructures" and "participatory environmental interactions" were categorized.

    Keywords: Soft power, Social Capital, National integration, Media Policy, Radio, Television
  • Abbasali Talebi *, Hadi Murad Piri, MohammadSadegh Jalali Rad Pages 57-78

    In the new century, if a country relies only on maintaining its military and economic power, which is called hard power, and fails to strengthen the third dimension of power, i.e. cultural attractions, values and institutions, in competition with other actors with many threats outside its borders Joseph Nye emphasizes that the United States of America has gradually lost the legitimacy of its soft power in some areas in the last years of the 20th century. It has created the ground for the reduction of the soft power of the United States, hence the soft power of the United States is eroding compared to the past. Research findings show that America's soft power is declining compared to other emerging players. Using the descriptive-analytical method and Joseph Nye's soft power theoretical framework, this article seeks to answer the question of what are the factors influencing the decline of American soft power in the international system. Social issues that have taken place in recent years, such as the reduction of military power, the reduction of influence in international institutions, the dissatisfaction of public opinion with unilateralism, the formation of emerging powers, the reduction of the credibility of lifestyles, the weakening of media freedoms, the soft power of America in the long run, it shows a great depression and erosion. In practice, the possible return of America's soft power to its previous position and the ability to maintain the credibility and legitimacy of the past does not seem likely in the short term.

    Keywords: Soft power, Foreign Policy, Lifestyle, Media, Emerging Powers
  • Morteza Mahmoodvands, Kayhan Barzegar *, Ebrahim Motaghi Pages 79-99
    This article studies the hybrid strategy of Major Commander Qasem Soliemani in using “field” and “diplomacy” as an elemnt of the Islamic Republic of Iran’s soft power to conduct Iran’s regional policy in a competent approach. The authors’ main question is that how such a hybrid strategy in the context of “balance of terror” deterrence and by using soft and hard power instruments has been able to tackle the security threats and creating political opportunity to preserve Iran’s national interests. The authors argue that by using the elements of ally forces (soft power), implementing an active role in post-conflict situation in Iraq, Syria, Lebanon, Yemen (political power), and suppressing Takfiri terrorist forces such as Al Qaeda and Daesh in the Levant area (security-military power), Commander Soliemani was able to enhance the weight of Iran’s regional power, thereby Iran’s diplomatic bargaining role in handling strategic foreign policy issues such as nuclear deal with world powers. For examining this hypotheses the authors apply historical-analytical research method and “balance of terror” deterrence theory. The author conclude that this hybrid strategy of Commander Soliemani, combined with soft and hard power, has entered Iran into a great geopolitical game and competently increased Iran’s regional role, adding to its strategic value before great powers. The resumption of political relation between Iran and Saudi Arabia and Arab countries of the region could also be perceived in this context.
    Keywords: Soft power, Field, Diplomacy, Commander Soliemani, West Asia
  • Alireza Ahadnezhad, MIREBRAHIM SEDDIGH *, Suroush Amiri Pages 101-126
    The concept of soft power was developed at the end of the Cold War to examine international influence through non-coercive means. In recent years, a growing field of research has been conducted on this concept to investigate the role of religion and culture in the foreign policy of Middle Eastern countries. Existing research tends to focus on soft power from the perspective of Iran and China, which project such an influence. Since Iran and China, as two important countries and two influential players at the regional and international levels, have a significant history in the development of bilateral relations over the past few decades. In examining the current situation, the relations between the two countries can be evaluated at a favorable level in the political, economic, military and strategic fields. The countries that have the economic potential to help this process for China are in the priority of attention of the politicians of this country. In this regard, the Islamic Republic of Iran, as a country with rich oil and gas reserves, can be an estimate of China's needs. From. On the other hand, in the field of the international system, both the countries of the Islamic Republic of Iran and China have not accepted the order desired by the United States and are trying to change this order. In this framework, these two countries can complement each other and expand their areas of cooperation.
    Keywords: 25-year contract, Security, Politics, Silk Road, Soft power
  • Mohammad Zandi Ziarani, Amirhooshang Mirkooshesh * Pages 127-151
    The aim of this study is to explore how non-state actors utilize soft power and influence in the international arena and to understand their motivations and strategies for cooperating with nation states. Additionally, it seeks to analyze the impact of this collaboration on global governance and diplomacy. The study adopts a qualitative research design and employs a conceptual framework that incorporates various theoretical perspectives such as cultural diplomacy, transnational advocacy networks, economic influence, digital communication, and non-governmental organizations. Data collection for this research involves a comprehensive review of relevant literature and case studies. The findings reveal that non-state actors employ diverse methods to exert their soft power and influence. Their motivations for cooperating with nation states encompass shared goals and interests, expertise and resources, soft power and public support and mobilization. Conflict between non-state actors and national governments arises due to disparate interests and objectives, challenges to state sovereignty, power asymmetry, competition for influence, disputes over resources and access, and disparities in power and influence. Nation states respond to non-state actors' soft power initiatives through cooperation, cultural exchange and some other policy and strategy. Cooperation between non-state actors and nation states contributes to the strengthening of global governance, and the introduction of new complexities into the international system. These findings deepen our understanding of the dynamics between non-state actors and nation states in the international arena and shed light on its implications for global governance and diplomacy.
    Keywords: Soft power, Non-state actors, international arena, cooperation, conflict, World Governance
  • Khosro Bolhasani *, Alireza Eynolghozat, AmirHossein Elhami Pages 153-173

    According to the order of the Supreme Leader, strengthening the construction of soft power and reforming the lifestyle are both examples of Jihad. Jihad and reforming the lifestyle strengthens the building of national power and causes the formation of the text of Islamic civilization and strengthens the internal structure of the country, and the building of the internal authority of the nation must first of all be done with true and firm faith, the unity of the people and the correct actions of the country's officials and the cooperation of the officials. be with the people; Therefore, according to His Holiness's emphasis on changing and reforming the lifestyle, its individual aspect has been examined. In the following, referring to the statements of Imam Khamenei, high-level documents and the opinions of thinkers in various fields, a conceptual framework was explained and 8 components and 37 indicators were calculated. A sample of experts was examined through the community, and finally, information was collected by distributing a questionnaire to the statistical population of 35 people, and further, by using mixed research with descriptive and inferential methods, analysis was done, and through the method of mean averages. and Friedman's ranking of the importance and weight of statistical factors and it was determined that the components of "individual discipline", "religious faith and knowledge", "worship", "religious insight", "provincialism", "courage and courage", "intelligence" and creativity", "physical fitness" had a great role in promoting soft power and the strength of the internal structure of power.

    Keywords: Lifestyle, Soft power, strength building inner strength, Iran